Informatie over de risico’s van cosmetische tatoeages en permanente make-up

Je bent van plan een cosmetische tatoeage of permanente make-up laten aanbrengen. Wij en de GGD vinden het van belang om je van te voren te informeren over een aantal mogelijke risico’s. Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage en permanente make-up is een huid doorborende handeling. Door de juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloed overdraagbare ziekten, zoals hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënisch behandeling ( zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en jouw cosmetische tatoeage of permanente make up er niet mooier op maken. Onder de 16 wordt een cosmetische tatoeage of permanente make-up sterk afgeraden. Wil je het toch dan moet je wettige vertegenwoordiger meekomen naar de studio.

Voordat je een cosmetische tatoeage of permanente make-up laat aanbrengen wordt je gevraagd een toestemmingsformulier ( een verklaring) in te vullen. In dit formulier staan onder andere een aantal vragen over je eigen gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Ben je onder de 16 dan moet je wettige vertegenwoordiger het formulier tekenen en zich legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de behandelaar en wordt vertrouwelijk behandeld.

Het  aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up

Tijdens het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende vorm of afbeelding.

De inkt- en pigmentstof moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de voedsel- en waren autoriteit. Voordat de cosmetische tatoeage of permanente make-up wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een cosmetische tatoeage of permanente make-up moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren, dat wil zeggen; de naald die door de huid gaat, mag niet eerder zijn gebruikt, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.

De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor je gebruikt wordt zit in kleine inkt cups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de cosmetische tatoeage of permanente make-up worden tissues of wattenschijfjes gebruikt. Uiteraard moeten de tissues of wattenschijfjes schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De behandelaar draagt tijdens het aanbrengen van je cosmetische tatoeage of permanente make-up handschoenen en vervangt handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het apparaat waarmee je wordt behandeld, een tissue of je huid. na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd.

Het verzorgen van cosmetische tatoeage of de permanente make-up

Een pas aangebrachte cosmetische tatoeage of permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren of aanbrengen van permanente make-up is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de behandelaar mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de cosmetische tatoeage of permanente make-up moet verzorgen. In de instructie moet o.a. staan dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts.

Gedurende de genezingstijd raden wij je aan om niet te zwemmen, niet in bad te gaan, douchen mag wel, niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/ of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je cosmetische tatoeage of permanente make-up altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.

Je gezondheid

Als je lijdt aan een van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een cosmetische tatoeage of permanente make-up te laten aanbrengen.

 • Diabetes
 • Hemofilie
 • Chronische huidziekte
 • Contactallergie
 • Immuunstoornis
 • Hart- en vaatafwijkingen
 • Bij het gebruik van antistollingsmiddelen
 • Op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
 • Op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen

Tijdens het aanbrengen van de cosmetische tatoeage of permanente make up mag je niet onder invloed zijn van alcohol of drugs zijn. Ook indien je zwanger bent, wordt het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make up afgeraden. Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de behandelaar op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijn gebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d.)

Richtlijnen

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het aanbrengen van cosmetische tatoeage of permanente make up. Het landelijke centrum hygiëne en veiligheid heeft hygiëne richtlijnen opgesteld en de behandelaars zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Autoriteit controleren 1 keer per 3 jaar of de behandelaar zich houden aan de richtlijnen

Nazorg instructie permanente make-up

Tijdens het zetten van permanente make-up gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als je de PMU goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot de behandelde huid genezen is. Je mag met een permanente make-up wel douchen. Maar zorg de eerste 5 dagen dat de behandelde plaats niet nat wordt.

Behandel de PMU als volgt:

 • was de PMU twee keer per dag met een milde ongeparfumeerde zeep;
 • dep de PMU na het wassen met een tissue droog;
 • smeer de behandelde huid in met een zalf die je van de behandelaar hebt gekregen of die hij of zij je aanraadt. Zorg dat je tijdens het genezingsproces: de behandelde huid zo min mogelijk aanraakt (was eerst je handen voordat je de huid verzorgt);
 • niet krabben aan de behandelde huid;
 • de PMU niet bedeken met strakke of vervuilde kleding;
 • de behandelde huid niet afdekken met pleisters of verband;
 • (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt;
 • de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank. De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig voor zonlicht. Smeer je PMU daarom altijd in met zonnebrand.

Let op: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de behandelingen?

Lees verder